Mákvirág

Pacal leves

Nagyon szeretem a pacal levest. Szerencsére Angliában a magyar vagy román boltokban lehet kapni fagyasztottat és nagy meglepetésemre, múlt héten egy török boltban találtam friss pacalt is.

Persze a friss pacallal több a munka, de szerintem mindent megér. Ha friss pacallal van dolgom, akkor jól megmosom, megpucolom a hártyáktól, és ecetes vizben felteszem főni. Főzöm kb. 4o percet, leszűröm, és friss, ecetes vizben ismét odateszem főni ugyancsak kb 4o percet, majd ismét leszűröm. Be kell vallanom a szaga nem igazán étvágygerjesztő. Mikor kihűl, vékony csikokra szeletelem.

Ahány ház annyi szokás. Mindenki más receptre esküszik.  Nálunk két variáns vált be. Mindkettő nagyon finom, izük szinte egyforma, csak elkészitési módjuk más. A hozzávalók mindkét esetben egyformák.

Hozzávalók: 6o dkg pacal, 2 szál murok (sárgarépa), 1 szál petrezselyemgyökér, 5-6 cikk fokhagyma, marhaleveskocka, vagy csont, egy nagyobb savanyú piros paprika (gogos), csipős paprika, tejföl, tojás, ételizesitő.

pacal leves

Elkészités 1: a murkot és petrezselymet lereszelem és kevés olajban megdinsztelem. Felöntöm vizzel, hozzáteszek 2 marhaleveskockát, beletöröm a fokhagymát, egészben egy hagymát, melyet utólag kidobok. Mikor a zöldségek félig megfőttek, beleteszem a felvágott pacalt. Ha kell még teszek hozzá ételizesitőt. Apróra vágom a savanyú paprikát és a leveshez adom. Tetszés szerint lehet savanyitani ecettel vagy citrommal. Belevágok egy kevés csipőspaprikát, épp annyit, hogy a levesnek pikáns izt adjon.

Mikor a murok teljesen megfőtt, lezárom, és ha kissé meghűlt, egy tojássárgát elhabarok kb. 2oo ml tejföllel és belecsorgatom.

Elkészités 2: egy csontot odateszek főni a 2 szál murokkal és petreszelyemmel együtt. Mikor a zöldség félig megfő hozzáteszem a felvágott pacalt, az összezúzott fokhagymát, apróra vágott savanyú paprikát, csipős paprikát.  Marhaleveskockával vagy ételizesitővel izesitem. citrommal vagy ecettel savanyitom ha szükséges.

Amikor a  zöldség megfőtt, kiveszem, turmixolom és visszateszem a levesbe. Behabarom ugyanúgy mint az első receptben.

Tejföllel és savanyú vagy friss csipőspaprikával tálalom.

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!