Mákvirág

‘A’ húsgombóc leves

Szombatig estig abban a hitben éltem, hogy a Románia területén ‘perisoara csorba’  néven ismert leves, nem más mint a tárkonyos húsgombóc, amit nagyon szeretünk. Évek óta a családi menüben szerepel, és mégis rávitt az ördög valami miatt, hogy keresgéljek utána az interneten.

Nagy megdöbbenésemre a ‘perisoara,  (ez meg húsgombócot jelent) nem tárkonnyal készül, hanem lestyánnal.

Nagy titokban izesitettem, és vártam a hatást. Párom azt mondta a húsgombóc kiváló, ezentúl is igy készitsed. Pont ezen  nem változtattam… na mindegy, férfi ember, a legjobb zöldség is a hús, aztán addig hánytuk vetettük a dolgot, mig úgy döntöttünk, ez  a variáns finomabb, frissebb.

Akkor lássunk hozzá!

ciorba de perisoare

Hozzávalók: 2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, kisebb zellergumó, 1 egész hagyma, melyet utólag kidobok, ételizesitő, 2 szál lestyán, vagy kávéskanálnyi száritott, 1 citrom leve, 3o dkg darált hús, 1 tojás, fél maréknyi rizs.

Elkészitése meg a legegyszerűbb. A zöldségeket megpucoltam, apróra vágtam, és hideg vizben odatettem főni. Izesitettem, beletettem a lestyánt is.

Amúgy nagy kár hogy ezt az aromás fűszert olyan kevesen ismerik. Tavaly egy londoni farmon jártunk, pont amikor a gazda tépte ki és vitte a tyúkoknak a drága zöld lestyánt. A sirás környékezett. Én kinlódok vele a kertemben, és nem akar megbokrosodni…. Talán az angolok a bárány fűszerezésére használják, de kevesen ismerik… Na mindegy, az ő dolguk, térjek vissza  levesemhez…

Mikor a sárgarépa majdnem megfőtt, gombóc formájában beletettem a darált husit, amelyet egy tojással, rizzsel összedolgoztam és persze sóztam. A levest citrommal savanyitottam.

Kissé sápadtnak néz ki, de nagyon finom, friss ize van.

Tejföllel lehet bolonditani, vagy akár eresztékkel is.

Finom!

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!