Az elmúlt héten átfésűltem a “nemzetek étele” részleget az egyik bevásárlóközpontban és kezembe került a bulgur. Olvastam róla néhányszor receptekben, de soha nem játszodtam el a gondolattal hogy kipróbáljam, vagy esetleg utánaolvassak mi is a bulgur. Pár percig a kezemben tartottam, elolvastam mindent amit a csomagoláson irt, de mégis visszatettem, Gondoltam sosem fogom elkésziteni és csak foglalni fogja a helyet az amúgy is nagyon szűkös konyhámban.
Reggelente, ha esetleg bekapcsolom a tv-t, akkor biztos a Paprika adó megy. Ez igy történt ma reggel is, és pont egy bulguros saláta receptet mutattak be, ami végre meggyőzött arról, hogy kipróbáljam. De először gyorsan megkerestem mi is az a bulgur? Hát legalább tudjam mit fogunk enni.
Ha még akad rajtam kivül olyan aki nem tudja, akkor leirom, hogy a bulgur az nem más mint tört búza. A még éretlen vagy a meghántolt érett búzaszemeket párolják, kiszárítják, majd durvára összetörik A bulgur gazdagabb rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, mint a rizs vagy a kuszkusz, folsavban, foszforban, magnéziumban, káliumban, vasban.
Szóval, ezek után egy fél óraval már bulgur vásárlásba indultam Mayával. Hamar rátaláltam, és mivel az amúgy örökmozgó kislányom ma nagyon türelmesen üldögelt a kosárban kekszet majszolva, sikerült végre megtalálnom az őrölt köményt és csillagánizst is. Bedobáltam még pár friss zöldséget a kosárba, és indultam haza az új konyha kalandra.
A bulgurt be kell áztatni hideg vizbe, amint reggel láttam, 2o percre.
Hozzávalók: bulgur, 2 paradicsom, egy fél kigyóuborka, 2 szál zöldhagyma, 1 citrom leve és fél citrom reszelt héja, 1 dl olaj, só, petrezselyemzöld és friss menta levelek.
Hát az én bulgurom kb. egy órát ázott. Kóstolgattam közben, ismerkedtünk:)). Mikor puha lett, leszűrtem. A zöldségeket apróra szeleteltem, az uborka magjait eltávolitottam. Összekevertem a bulgurral. Az olajat a citrom levével és reszelt citrom héjaval elkavartam, kis sót tettem hozzá, leöntöttem vele a salátat, majd hozzátettem az apróra vágott zöldfűszereket.
Az ize meglepően friss, a menta és a citrom keveréke a salátában egyszerűen pompás. Szerintem köretnek bármilyen sült mellett rendkivüli.
Jó étvágyat!!!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: