Mákvirág

Tyúkhúsleves

 

Mikor kivándoroltunk  egy jobb jövő érdékeben, nem is gondoltam volna, hogy egyszer eljön az az idő amikor olyan dolgok fognak hiányozni, amire otthon nem fektettem nagy hangsúlyt, mert természetesnek tűntek. Hát itt rájöttem, hogy még a kakas kukorékolás is hiányozhat. A tyúk kotkodácsolás, a kutya ugatás, amit hallani lehetett úton útfélén, még nagyobb városban is, ha közelünkben esetleg egy kertes ház volt.
Angliában, ha a a landlord, az-az a háztulajdonos megengedi tarthatsz kutyát vagy macskát, akár 3 tyúkot is az udvon (ez függ azonban attól hol laksz, és ha a polgármesteri hivatal engedélyezi a szárnyas háziállatok tenyésztését).
Persze a szomszedoktól is függ, mert feljelenthetnek amiatt, hogy ugat a kutyád és akár 1000 font büntetést is fizethetsz. Igy lett a mi westienk néma kutya:))).  Néman lesi a mókust és a szomszéd macskát, órakon át az udvaron. Eddig szerencsére sosem volt semmi gond miatta, házban nem ugat, a zajoktól inkább elbújik. 
A kisfiam, Lukas, aki már 4 és fél éves, még emlékezik a háziállatokra, kislányom, Maya, aki 1 éves és nyolc hónapos meg a mókuson, kutyán és macskán kivül mást nem látott, mig fel nem fedeztük, hogy vannak kis farmok a városban és néha elmegyünk olyan állatokat megnézni, megsimogatni, amelyek otthon akar elsétalhat mellettünk. 
A gond csak az, ha az ember egy igazi, aranysárga húslevest megkiván. Persze szoktam késziteni pulykanyakból, marha velős csontból, kacsából, de a házi tyúk, az házi tyúk.
Igy ha csomagot kérünk otthonról, itteni ritkaságokkal, akkor abban benne van a házi tyúk és egy doboz házi tészta. 
Hozzávalók: egy házityúk (én egy tyúkot 4 részre darabolok, mivel kis családnak főzök, és lefagyasztom) , 5 szál murok, 2 szál petrezselyem gyöker, egy kisebb zellergumó, egy darab krumpli, 2 cikk fokhagyma, 1 hagyma, 2 db csiperke gomba (ha esetleg van otthon), kis darab szem feketebors, egy kis darab káposzta.
A húst megmossuk,  hideg vizbe odatesszuk főni, igy az izek jól kioldódnak belőle. Lassú tüzön főzzük. Picit sót teszünk hozzá és főzés közben nem kavarjuk, attól zavaros lesz. Leszedjük a habját. Főzés közben ezt a műveletet többször megismeteljük. Mikor a hús félig megfőtt, hozzátesszük a meghámozott, megmosott és bevágott zöldségeket. Mikor megfőttek a zöldségek, lezárjuk. Én mindig a sárgarépat szurkálom.
Szerintem a legegyszerűbben elkészithető, de ugyanakkor a legfinomabb leves. Igazi orvosság!!!
Érdemes este előkésziteni, és másnapig hagyni, jobban összérnek szerintem az izek. És ha valaki nem szereti zsirosan, akkor a ráfagyott zsirt nyugodtan eltávolithatja.
Annyit szoktam leszűrni, amennyit aznap megeszünk. Házi laskával a legfinomabb, kis petrezselyem zölddel megszórva. A laskát jobb külön főzni. De nagyon finom galuskával is (http://makviragesmakvirag.blogspot.com). Én általában egy nap laskával, másnap meg galuskával tálalom. A megmaradott zöldségekből és a husiból francia salátát szoktam késziteni.
Jó étvágyat!!!!
makvirag

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!