A salsa eredete visszevezethető az azték, inka és mayás civilizációra, akik állitólag paradicsomot, csipős paprikát és egyéb fűszereket kevertek az ételek izesitésére. A spanyolok honositották meg a paradicsomot Mexikóban 1519-1521 között. A spanyolok megtanulták a salsa készitést az azték lordoktól, akik összetörték a paradicsomot a csipőspaprikával és szószként fogyasztották húsok mellé. Ezt a keveréket nevezte el a salsanak Alonso de Molina, spanyol pap 1571-ben salsanak.
Többféle recept létezik.
Én a hagyományosat kedvelem. Mexikó bármely részén minden vendeglőben ezt kinálják a vendégeknek tortillával (kukorica chips).
Hozzávalók: 4 db nagyobb paradicsom, lehámozva és magtalanitva, vagy 1o-15 db koktél paradicsom. 1 db lila hagyma, egy kisebb csokor koriánder, 1 db csipőspaprika (persze izléstől függ), egy fél leve (én sokszor kihagyom, jobban szeretem anélkül).
A zöldségeket apróra vágjuk, és összekeverjük. Sózzuk. Tortilla chipsel tálaljuk vagy salátának húsok mellé.
Nálunk nagyon jól bevált délutáni nasinak, vendégvárónak, főleg nyári estéken jó hideg sör mellé.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: