Mákvirág

Linzer koszorú

Mindkét nagymamám nagyon jó háziasszony volt, én pedig úgy kategorizáltam őket, hogy az apukám felöli nagymamám jól süt, anyukám felöli nagymamám, aki Székelyföldről származik, jól főz. Talán mert Ica nagymamám finom krémes tésztákat és tortákat sütött. Otti nagymamám inkább egyszerű apró süteményeket, pogácsákat.
Az Ica mama kézzel irott süteményes receptes füzetét én örököltem, egyik helyen 1976-os bejegyzést is találtam, persze vannak ennél régebbiek is. Érdekes módon több kézirás található benne, nagynéném, testvérem, barátnők. Öregségére nagyon reszketett a keze, de úgy is felirt magának egy finom süti receptet. Bizom ezekben a receptekben, és legtöbb sütit innen készitem.

Nagyon szeretem a linzer koszorút. Karácsonyra készitem általában.
Hozzávalók: 75 dkg liszt, 3o dkg vaj vagy margarin, 2 tojás sárgája, 25 dkg porcukor, 2 db vanilia por, egy kiskanálnyi szódapor, annyi tejföl, amennyit felvesz. Megsúgom, hogy én disznózsirral sütöm, ilyen esetben 2o dkg kell a vaj helyett.
Összegyúrjuk a tésztát, majd több gombócba osszuk. Egy lisztezett lapiton kinyújtjuk, és különböző formákat vágunk belőle (csillag, karika stb). Mindig számolom hány darabot vágok, mivel össze kell ragasztani, és a párnak egyik felét gyűszűvel kivágom. Mikor megsültek barack lekvárral megkenem és párossával összeragasztom őket. A végén megszórom porcukorral.
Napról napra puhább, poronyobb. Érdemes megsütni!!!!

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!