Mákvirág

Csiráztatás

Mindenkinek melegen ajánlom a csiráztatást. Igy mindig van egy kis egészséges eledel a házban. A befektetés nem nagy. Szükséges hozzá egy csiraztató tál, vagy üveg, és magok persze.

 Évekkel ezelőtt csiráztattam télen retket és búzát. Azután tavasszal kimaradt és persze következő télig elfelejtettük. Pedig kimondottan szerettük a retek markáns izét. Reggel vajas kenyérre szórtuk a csirákat és úgy fogyasztottuk.
Itt, Angliában a bio élelem nagyon drága.  Farmokról lehet rendelni zöldséges dobozokat, 4 féle zöldség a minimális rendelés, kb. 4 darab hagyma, pár krumpli stb. 1o font körül kezdődik az ára, és ha nagyon igyekszünk egy nap alatt elfogyasszuk.
Igaz, hogy itt mindenféle zöldséget lehet kapni, szezontól függetlenül, de nyáron sem látni házi paradicsomot. Esetleg bizonyos piacokon, ahova a farmerek is bejönnek, de gyenge a felhozatal. Nem akarok általánositani, de mellettünk mindenképp igy van. Csemege uborkát csak lengyel üzletben találtam.  Zsenge zöld fuszulyákát szintén, és még sorolhatnám.
Tudom, hogy otthon sem jobb a helyzet ami a bio termékeket illeti, mármint az árról beszélek, de nyáron könnyű beszerezni egy jó kis kerti paradicsomot, murkot, petrezselymet.
Parányi kertemet megtöltöm palántákkal, kipróbálom a cserepes növény termesztést. Egyelőre az ebédlő van tele cserepekkel, melyekben nagyjából paradicsom van ültetve, meg egy cserép lestyán, következik a paprika. Várom a palántákat, melyek majd nagy cserepekbe lesznek kiültetve. Tavaly ültettem paradicsomot és gyönyörő szépek lettek, leszámitva, hogy nem értek meg, de finom csalamádé lett belőlük azért. 

Az idén már többet tudok az itteni éghajlatról, tapasztalatból, igy tudom igyekeznem kell és lesz termés.
Addig is csiráztatok. Egyelőre ezeket a magokat vásároltam meg és egyszerre keveset csiraztatok, épp amennyit elfogyasztunk.

Retekcsira

Természetes antibiotikumok közé tartozik, hatékony vértisztító hatású. A szájüregben, arcüregben, orrunkban elpusztítja a kórokozókat, segíti a váladék, nyák eltávozását. Mivel hőt is termel, könnyebben leválnak a lerakódások. A gyomrunkban segíti az emésztést. Gyorsítja a bélperisztaltikát. A belekben lévő élősködőket, – elsősorban bélférgeket- elpusztítja. (http://antalvali.com/csiraztatas/a_csirakrol_reszletesen).

Brokkoli csira
 A brokkolit csíra még jobb abban, amiben a kifejlett növény is erős: jószerével annyi vitamin van benne, mint a divatos, drága bogyók közül néhányban. Kalcium tartalmáról ismert. Ennél fogva fogyasztása vértisztító, bőrtápláló, keringésjavító hatású. A szakemberek az emésztőrendszeri betegségek, hólyag- és prosztataproblémák, valamint daganatos megbetegedések megelőzésére is melegen ajánlják. A kalciumtartalom miatt a csontoknak nagy barátja, a változó korban, amikor a csontritkulás veszélye megnő, roppant hasznos lehet.
Kicsi sárgás csírája nagyon szép. Gyógyító csíra. Nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat, enzimeket, ásványokat a szervezet számára. Nagyon sok hasznos vegyület van benne. Élettani hatása megegyezik a vöröskáposztáéval. Van azonban három fontos dolog, amit még elmondhatunk róla.

Olyan nyomelemeket tartalmaz, melyek megelőzik a vesehomok és vesekő kialakulását.
Regenerálja az agysejteket.

A benne található enzimek a belső elválasztású mirigyek működésére hatnak. Elsősorban a csecsemőmirigyre és hasnyálmirigyre. Tehát nagyon jó immunerősítő. (http://antalvali.com/csiraztatas/a_csirakrol_reszletesen).

Mungó bab
Képzeljünk el egy takarítónőt, amint beküldjük az emésztő traktusba egy porszívóval. Körülbelül így viselkednek a babfélék csírái bennünk. Magukba szívják a mérgeket és bélben lévő parazitákat.


A babfélék jók a szívnek. 

Magas a rosttartalmuk. Segíti a bélmozgást. (http://antalvali.com/csiraztatas/a_csirakrol_reszletesen)




Lucerna csira
A lucerna, noha magja legkisebb a hüvelyesek között.
A lucerna az összes vizsgált növény közül az egyik legteljesebb és legtáplálóbb fajta. Ráadásul mesésen gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, fehérjében, és minden esszenciális aminosav megtalálható benne, mérgeket semlegesítő és kihajtó hatása minden más meg vizsgált ételét felülmúlja. Kiderült, hogy növeli a szervezet betegségekkel szembeni ellenállóképességét, főként a gyulladásos megbetegedésektől, pl. az ízületi gyulladásoktól véd.Segít megelőzni a kifáradást, a szervezet kimerülését, és beállítja az optimális kalcium-foszfor arányt (2:1) a szervezetben. (http://antalvali.com/csiraztatas/a_csirakrol_reszletesen).

Probáljátok ki, először akár egy kis tálban. Biztos szeretni fogjátok!!! 

http://www.youtube.com/watch?v=LCkS0mEQ1Xg




Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!