Honnan is ered a bécsi szelet, amely vitathatatlanul az osztrák konyha szimbóluma?????
Állítólag úgy került Ausztriába, hogy a XIX. század közepén Itáliában háborúskodó Joseph Radetzky marsall Milánó megszállása közben észrevette, hogy arrafelé zsemlemorzsával borított hússzeleteket sütnek ki. S ha már Észak-Itáliát nem tudta megszerezni a kétfejű sasnak, hadizsákmányként legalább a receptet hazavitte. Már ezért az egyetlen tettéért megérdemelte, hogy Johann Strauss megírja tisztelgésként a Radetzky-marsot.
A bécsi szeletnek tehát milánói rokonai is vannak – őket costoletta milanese vagy piccata név alatt futtatják –, de Milánóba állítólag a spanyolok vitték, akik a móroktól tanulták, ők viszont a Bizáncot elfoglaló törököktől lesték el. Egy közepes európai dinasztiának nincs ilyen bonyolult családfája.
De ha már ilyen kozmopolita múltja van, akkor mitől bécsi a bécsi szelet? A labancok pontos kritériumok alapján készítik el ezt a fogást, s eme kritériumok leglényegesebbje a húsra vonatkozik: igazi Wiener Schnitzel kizárólag borjúhúsból készülhet, és azon belül is csak borjúdióból, amely a fiatal jószág legízletesebb és legpuhább darabjai közé tartozik.Amennyiben a rántott hús sertésből, csirkéből vagy urambocsá‘ pulykából készül, akkor az Bécsben már nem neveztetik bécsi szeletnek, hanem úgy hívják, hogy Schnitzel nach Wiener Art – azaz szelet bécsi módra.
Az osztrák séfek arra is esküsznek, hogy a bécsi szeletet nem lehet fritőzben kisütni, és az olajba érdemes egy kis zsírt is belecsempészni.
A jó bécsi szelet a hús minősége után döntően két fontos elemen múlik: elég vékonyra van-e szelve a hús, és elég forró-e az olaj? A vastag morzsabundába öltöztetett vékony és omlós hússzelet a nagyon forró (160-180 fokos) olajban ugyanis hihetetlenül gyorsan sül meg, anélkül, hogy sok zsiradékot szívna magába. Sőt, a panírtól védett hús a kéreg alatt inkább megpárolódik, mint megsül.(https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/a-tokeletes-becsi-szelet/).
Hát akkor én ma rántott húst készitettem bécsi módra:)))). Mert csirke mellet használtam.
Érdekes módon sok helyen ezt hallom, kissé össszemocskolod magad az elkészitésével, de megéri….
Ma holnap kesztyűvel fogunk főzni, nehogy összemocskoljuk a kezeinket?
Vagy nem fogunk főzni, mert a kesztyű hordás sem egészséges?
Rettenetes!
Szóval, én mindenképp késziteni fogom. Gyerekek miatt sokszor csikokban sütöm ki. Lehet ez ünnepi ebéd is. Klasszikus vasárnapi ebéd. Húsleves és rántott husi.
A csirkemellet megmosom, vékony szeletekre vágom és kipotyolom. Sózom.
Forró olajban kisütöm, és papir szalvétára kiszedem.
Van amikor sajtot reszelek rá, vagy tejfölös mártást készitek mellé.
Ma paraszt krumplival tálaltam.
Minden alkalommal örvendek, hogy összepiszkoltam a kezeimet!!!!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: