Mákvirág

Bécsi szelet vagy rántott hús bécsi módra

becsi szelet2

Honnan is ered a bécsi szelet, amely vitathatatlanul az osztrák konyha szimbóluma?????

Állítólag úgy került Ausztriába, hogy a XIX. század közepén Itáliában háborúskodó Joseph Radetzky marsall Milánó megszállása közben észrevette, hogy arrafelé zsemlemorzsával borított hússzeleteket sütnek ki. S ha már Észak-Itáliát nem tudta megszerezni a kétfejű sasnak, hadizsákmányként legalább a receptet hazavitte. Már ezért az egyetlen tettéért megérdemelte, hogy Johann Strauss megírja tisztelgésként a Radetzky-marsot.

 A bécsi szeletnek tehát milánói rokonai is vannak – őket costoletta milanese vagy piccata név alatt futtatják –, de Milánóba állítólag a spanyolok vitték, akik a móroktól tanulták, ők viszont a Bizáncot elfoglaló törököktől lesték el. Egy közepes európai dinasztiának nincs ilyen bonyolult családfája.

De ha már ilyen kozmopolita múltja van, akkor mitől bécsi a bécsi szelet? A labancok pontos kritériumok alapján készítik el ezt a fogást, s eme kritériumok leglényegesebbje a húsra vonatkozik: igazi Wiener Schnitzel kizárólag borjúhúsból készülhet, és azon belül is csak borjúdióból, amely a fiatal jószág legízletesebb és legpuhább darabjai közé tartozik.Amennyiben a rántott hús sertésből, csirkéből vagy urambocsá‘ pulykából készül, akkor az Bécsben már nem neveztetik bécsi szeletnek, hanem úgy hívják, hogy Schnitzel nach Wiener Art – azaz szelet bécsi módra.

Az osztrák séfek arra is esküsznek, hogy a bécsi szeletet nem lehet fritőzben kisütni, és az olajba érdemes egy kis zsírt is belecsempészni.

A jó bécsi szelet a hús minősége után döntően két fontos elemen múlik: elég vékonyra van-e szelve a hús, és elég forró-e az olaj? A vastag morzsabundába öltöztetett vékony és omlós hússzelet a nagyon forró (160-180 fokos) olajban ugyanis hihetetlenül gyorsan sül meg, anélkül, hogy sok zsiradékot szívna magába. Sőt, a panírtól védett hús a kéreg alatt inkább megpárolódik, mint megsül.(https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/a-tokeletes-becsi-szelet/).

Hát akkor én ma rántott húst készitettem bécsi módra:)))). Mert csirke mellet használtam.

Érdekes módon sok helyen ezt hallom, kissé össszemocskolod magad az elkészitésével, de megéri….

Ma holnap kesztyűvel fogunk főzni, nehogy összemocskoljuk a kezeinket?

Vagy nem fogunk főzni, mert a kesztyű hordás sem egészséges?

Rettenetes!

Szóval, én mindenképp késziteni fogom. Gyerekek miatt sokszor csikokban sütöm ki. Lehet ez ünnepi ebéd is. Klasszikus vasárnapi ebéd. Húsleves és rántott husi.

 A csirkemellet megmosom, vékony szeletekre vágom és kipotyolom. Sózom.

Azután jöhet a három tányér törvenye:

lisztezem,tojásba forgatom és jöhet a prézli.

becsi lisztbenbecsi tojasbanbecsi prezliben

 Forró olajban kisütöm, és papir szalvétára kiszedem.

Van amikor sajtot reszelek rá, vagy tejfölös mártást készitek mellé.

Ma paraszt krumplival tálaltam.

Minden alkalommal örvendek, hogy összepiszkoltam a kezeimet!!!!

becsi szelet jo

 

 

 

 

 

 

 

Címkék: , , ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!