Mikor még hajón dolgoztam, az indonéziai kollegáink egyik szigeten, ahol találtak olyan konyhát, ahol főzhettek maguknak, zúzát készitettek, valami irtózatosan csipős szószban. Hoztak be a hajóra is, igy alkalmam volt megkóstolni. Az ize nagyon finom volt, csak lehetetlen volt belőle annyit enni, hogy az ember jól is lakjon. Legalábbis én. Szeretem a csipőset, de mértékkel.
Angliában elég nehezen lehet zúzát találni. Általában csak hagyományos angol mészárszékban kapható. És a mészárszék fehér holló. Halal az van lépésről lépésre…. ott meg nincs. Tegnap azonban épp olyan helyen jártunk, ahol van angol mészárszék és volt zúza. Már rég nem ettünk, és megkivántuk. És ekkor jutottak eszembe a hajós társaim…. nem akartam hagyományos pörköltet enni…
Az este kürölnéztem az interneten, és egy nigériai recept tetszett meg nagyon. Nem készitettem annyira csipősen mint ahogy a recept kéri…. ehetővé tettem…:).
Hozzávalók: 25 dkg csirke zúza, 3 cikk fokhagyma, 1 közepes lila hagyma, csipetnyi csombort vagy kakukkfű, marhahúsleves kocka. A szószhoz: 1 nagy sült kápia paprika, 1 közepes lila hagyma, csipős paprika (izlés szerint, eredetileg 4 chillit használnak, én egyet tettem és igy is sziszegtem).
A hagymát apró kockákra vágtam, a zúzát hártyáitól megpucoltam, fokhagymát apróra vágtam. Az egészet egy fazékban feltettem főni, annyi vizzel, hogy éppen eltakarta. Beletettem a kakukkfüvet, leveskockát. Kb. 3o percig főztem, ameddig a zúza megpuhult.
Közben a másik hagymát is felvágtam és a sült kápiával, csipős paprikával és egy fél pohár vizzel összeturmixoltam.
Egy másik edényben felhevitettem 2 kanálnyi mogyoró olajat, és beletettem a megpuhult, leszűrt zúzát. Kissé piritottam folytonos kavargatás mellett, majd ráöntöttem a turmixolt szószt. Még kb. 3o percet főztem. A zúza főzőlevével pótoltam.
Erről a receptről csak annyit, hogy szerintem többet nem eszünk hagyományos pörköltet. ISTENI!!!
És Nigériában ezt előételként fogyasszák…
Kipróbáltam ezt a receptet. Tényleg isteni! Régebben ettem hasonlót, nigériai ismerősök főzték. Ők ehhez a pörköltszerűséghez valami sárga viszonylag rugalmas köretet készítettek. Utólag visszagondolva kukorica étel lehetett. Így én ehhez polentát készítettem rugalmasra, kevesebb vizet használva. Abszolút passzol hozzá. Érdemes kipróbálni!:)