Ha már Wales-ben jártam, akkor kérdezősködtem a helyi érdekességekről, illetve tradicionális ételekről, süteményekről. Meglepetésemre sok ilyen nincs… Közülük a legismertebb teasütemény, az úgynevezett “welsh cake” vagy “pice ar y maen”. Nagyon egyszerű az elkészitése, és nagyon finom is. Most is előszerettel fogyasszák a hagyományos délutáni teához. A recept generációról generációra szállt, semmi újitás és szépités nélkül.
Hozzávalók: 22.5 dkg liszt, 8,5 dkg cukor, 11 dkg vaj, 1 tojás, egy jó maréknyi mazsola, ha szükséges, kis tej.
A lisztet először összemorzsoltam a vajjal, aztán hozzáadtam a cukrot, mazsolát, tojást, és jól összegyúrtam. Mivel kissé száraznak találtam, kis tejet öntöttem hozzá.
Ezek után kiserittem, kb. 7-1o mm vastagságra, és egy pohár segitségével karikákat vágtam. Ennek a süteménynek az-az érdekessége, hogy nem a sütőben sül meg, hanem egy palacsintasütőben. Amit persze jól kivajaztam, és a karikák mindkét felét szép aranybarnára sütöttem, majd megszórtam porcukorral. Ha azt szeretnénk, hogy poronyóbb, omlósabb legyen, nyugodtan helyettesitsük a vajat disznózsirral.
Kommentek