Mákvirág

Gulyásleves

A gulyáslevest kimondottan magyar különlegességként ismerik világszerte. Valóságos nemzeti jelképpé vált. A gulyásleves a „valódi” gulyás távoli rokona, elkészítési módja inkább a paprikásra, pörköltre hasonlít. Kimondottan a polgári konyha szülötte.

Az akadémiai Nagyszótár szóanyagában1886-tól fordul elő állandó jelleggel. Egyre többször volt olvasható különböző forrásokban, a századfordulótól használata töretlen, s a gulyás alatt egyre inkább a gulyáslevest értették. (http://hu.wikipedia.org/wiki/Guly%C3%A1s_%28%C3%A9tel%29).

És persze a gulyáslevest is sokféleképpen lehet késziteni. Ahány ház, annyi szokás.

Az én anyukám arra esküszik, hogy a legfinomabb akkor lesz, ha kétféle húsból készitjük. Marhából és disznóból. És persze, ha üstben fő, ha lehet kinn a szabad ég alatt….

gulyas leves ustben

 

Hozzávalók: 15o dkg marhahús, 15o dkg disznóhús, 1 nagyobb fehérhagyma, 1 nagy szál murok (sárgarépa), 1 szál petrezselyemgyökér (fehérrépa), 1 kg krumpli, pirospaprika, köménymag, marhaleveskocka (nem kötelező).

A vajgaluskához: 1 tojás, egy kanálnyi vaj, csipet só, liszt, amennyit felvesz.

A hagymát megpucolom és apróra kockákra vágom, olajban megdinsztelem, rászórom a  pirospaprikát. A hagymát mindig sózom dinszteléskor. A só hatására kiengedi a levét, igy nem sül oda.

A húsokat kockákra vágom, és mivel köztudott hogy a marha nehezebben fő, először azt teszem a hagymához főni és felöntöm vizzel. Mintha egy pörköltet készitenék. Amikor a husi félig megpuhult, hozzáadom az ugyancsak apró kockára vágott disznóhúst. Az apróra vágott murkot(sárgarépát) és petrezselymet (fehérrépát), köménymagot és egy marhaleveskockát. Ha kell még vizet töltök hozzá.

Mikor a húsok megfőttek, felöntöm vizzel, és hozzáteszem a megpucolt és felkockázott krumplit. Közben előkészitem a masszát a galuskákhoz is.

A tojást felverem, hozzáteszem a vajat, a sót és annyi lisztet teszek hozzá, ameddig egy ruganyos masszát nem nyerek. Mikor a krumpli már szinte megfőtt, kis kávéskanállal beleszaggattom a levesbe és még kb. 5 percet főzöm.

Nem kell mondanom mennyire finom és laktató ez a leves….

gulyas leves

Akkor az igazi, ha mellé egy jó nagy fej piros hagymát vágunk, friss kenyeret…. és persze egy pohár pálinkát:)).

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!