Tegnap, amikor a garnélarákot vásároltam, rám kacsintott egy doboz mirelit kék kagyló. Szépen megpucolva, előfőzve. Gondoltam majd csak kitalálok belőle valami érdekességet. Igy született meg egy finom saláta. Hozzávalók: 1 bab konzerv, 15 dkg mirelit kagyló, fél citrom leve, kis csokor petrezselyemzöld, chilli olaj, vagy egy csipős paprika kimagolva és apróra vágva, só. A babot… Tovább »
Kagylós bab saláta
Tegnap, amikor a garnélarákot vásároltam, rám kacsintott egy doboz mirelit kék kagyló. Szépen megpucolva, előfőzve. Gondoltam majd csak kitalálok belőle valami érdekességet. Igy született meg egy finom saláta. Hozzávalók: 1 bab konzerv, 15 dkg mirelit kagyló, fél citrom leve, kis csokor petrezselyemzöld, chilli olaj, vagy egy csipős paprika kimagolva és apróra vágva, só. A babot… Tovább »

Ezt a receptet Szász Mártonné Bene Ilonka magyarrégeni (Erdély, Maros megye) református lelkészné 1928-ban kiadott szakácskönyében találatam. Sültek mellé ajánlja, és nagyon finom. Hozzávalók: 1 kisebb hagyma, 1 szál murok (sárgarépa), 1 petrezselyemgyökér, só, bors, citrom, vaj, tejföl. Az apróra vágott hagymát, murkot, petrezselymet puhára főzzük egy csésze vizben. Citromhéjat reszelünk bele. Mikor megpuhult áttörjük…
Mikor halat sütöttem, mindig komplikáltam az sütését. Fóliáztam, só ágyra fektettem stb. Most úgy döntöttem egyszerűsitem. Igy a halat megpucoltam, megmostam, jól megsóztam. A belsejébe helyeztem egy cikk kettévágott fokhagymát, és két szelet citromot. Felhevitettem a benti grill sütőt, és mindkét oldalát 5-5 percig sütöttem. Sütés közben nem mozgattam. Sokszor itt tévedünk, hogy a grilleket…
Végre a párom szabad volt hétvégén. Ilyen ünnep csak egyszer van egy hónapban, és ezt ki is kell használni! Tegnap 17 fok nálunk, és miután meglátogattuk a virág piacot régi barátainkkal, akikkel együtt hajóztunk is hajdanán, hazajöttük főzöcskézni, grillezni, miccset (hagyományos román étel, grillen készül) enni. Barátnőm előre elkészitette a cechive-t, hogy…
Az elmúlt héten átfésűltem a “nemzetek étele” részleget az egyik bevásárlóközpontban és kezembe került a bulgur. Olvastam róla néhányszor receptekben, de soha nem játszodtam el a gondolattal hogy kipróbáljam, vagy esetleg utánaolvassak mi is a bulgur. Pár percig a kezemben tartottam, elolvastam mindent amit a csomagoláson irt, de mégis visszatettem, Gondoltam sosem fogom elkésziteni és…