Mákvirág

Gulyásleves

A gulyáslevest kimondottan magyar különlegességként ismerik világszerte. Valóságos nemzeti jelképpé vált. A gulyásleves a „valódi” gulyás távoli rokona, elkészítési módja inkább a paprikásra, pörköltre hasonlít. Kimondottan a polgári konyha szülötte. Az akadémiai Nagyszótár szóanyagában1886-tól fordul elő állandó jelleggel. Egyre többször volt olvasható különböző forrásokban, a századfordulótól használata töretlen, s a gulyás alatt egyre inkább a… Tovább »

Pacal leves

Nagyon szeretem a pacal levest. Szerencsére Angliában a magyar vagy román boltokban lehet kapni fagyasztottat és nagy meglepetésemre, múlt héten egy török boltban találtam friss pacalt is. Persze a friss pacallal több a munka, de szerintem mindent megér. Ha friss pacallal van dolgom, akkor jól megmosom, megpucolom a hártyáktól, és ecetes vizben felteszem főni. Főzöm… Tovább »

Citromos mártás

Ezt a receptet Szász Mártonné Bene Ilonka magyarrégeni (Erdély, Maros megye) református lelkészné 1928-ban kiadott szakácskönyében találatam. Sültek mellé ajánlja, és nagyon finom. Hozzávalók: 1 kisebb hagyma, 1 szál murok (sárgarépa), 1 petrezselyemgyökér, só, bors, citrom, vaj, tejföl. Az apróra vágott hagymát, murkot, petrezselymet puhára főzzük egy csésze vizben. Citromhéjat reszelünk bele. Mikor megpuhult áttörjük… Tovább »

Tárkonyos fuszulyka leves

Találtam csülköt!!! Füstölt csülköt!!!! Kiabált utánam, vigyél haza, főzzél meg!!!:))))Igy került be egy szép fél kg-os csülök a fazakamba. A tarka szemes paszulyt beáztattam még este. Reggel odatettem a megmosott, felvágott csülköt főni. A fuszulykát mindig külön főzöm, hogy a gázak felszabaduljanak belőle.Mikor a fuszulyka félig megfőtt, leszűrtem, és áttettem a csülök mellé. Megpucoltam és… Tovább »

Zöldséges laska

Néha megkívánok valami nagyon könnyűt, nagyon szineset. Vásároltam rizs laskát. Zöldség mindig bőven van itthon, csak kombinálnom kellett. Hozzávalók: 250 dkg rizs laska (vagy ami van), 2 szál murok, 2 zöldhagyma, pár brokkoli rózsa, 1 kisebb cukkini, 150 dkg csirkemell.A csirkemellet hosszú csíkokra vágtam és egy wokban megsütöttem, nagyon kevés olajban. Kevés sóval izesítettem. Mikor… Tovább »

Paraszt csorba

És egy másik fűszernövény amit nem lehet itt látni, az a lestyán. Tavaly nyáron nagy gondban voltam, honnan fogom én ezt beszerezni. Hosszú keresés után sem találtam, csak szárított formában a lengyel és román üzletekben. Kaptam otthonról két gyökeret, kiültettem, nem szerették, meghaltak. Én is csak a paraszt csorbához használom, de anélkül nem csorba a… Tovább »

Zöldséges zöldborsó leves vajgaluskával

Ez a leves a gyerekek egyik kedvence, pontosan a zöldborsó miatt. Szeretik mert golyókhoz hasonlitanak, igy szivesen megeszik semmi unszolás nelkül. Az egy éves és nyolc hónapos kislányom is mindig örömmel kiált fel: góóóóóóóóóóóóóóóól!!!! Hozzávalók: 1 db sárgarépa, 1 db petrezselyemgyökér, fagyasztott vagy friss zöldborsó, kis olaj, egy evőkanál liszt, pirospaprika, zöldpetrezselyem. A galuskához vaj,… Tovább »

Paradicsom leves

 A paradicsom leves is kedvencként szerepel nálunk. Egyszerűen készitem és mégis nagyon finom. Hozzávalók: 4oo g-os darabos paradicsom konzerv vagy 4-5 db hámozott paradicsom. Ha friss paradicsomból készitem, akkor kicsit megvágom, majd forró vizet öntök rá. Igy hagyom pár percet, majd kiveszem a vizből, és lehántom a héját. 1 db sárgarépa, egy db zeller szár… Tovább »

Tyúkhúsleves

  Mikor kivándoroltunk  egy jobb jövő érdékeben, nem is gondoltam volna, hogy egyszer eljön az az idő amikor olyan dolgok fognak hiányozni, amire otthon nem fektettem nagy hangsúlyt, mert természetesnek tűntek. Hát itt rájöttem, hogy még a kakas kukorékolás is hiányozhat. A tyúk kotkodácsolás, a kutya ugatás, amit hallani lehetett úton útfélén, még nagyobb városban… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!