Mákvirág

Padlizsán…

Szerintem nincs olyan ember, aki ne szeretné a padlizsánt. Mindenkinek van egy titkos receptje, egy kedvence, vagy akár több is. Mi a családban többféleképpen használjuk fel a padliszánt. Majonézzel kikavarva, kisütve tojásban, grillezve, zakuszkában, és van egy családi recept, melyet apukám talált ki. A majonézes variáns szerintem a legismertebb. Megsütjük a padlizsánt, 4-5 db.-ot, a… Tovább »

Nyári koktélok

Abban az időben, amikor hajóztunk, nagyon megszerettem a Virgin Mary-t, vodkától fáj a fejem, de mindig csodáltam az amerikaiakat, akik reggeli előtt egy igazi Bloody Mary-t fogyasztottak. Olyan jóizűen ették azt a zeller szárat paradicsomba mártogatva, mintha legalább egy báránysültet fogyasztottak volna. Minden hajón, minden reggel happy hour volt erre a koktélra. Mindenki magának kavarta… Tovább »

Babos egytálétel

Holnap nemzetközi világnapot ünnepelnek az angliai iskolákban. Erre az alkalomra felkérték a szülőket is a fiam sulijából nemzeti étel és ital adományra. Kicsit törtem a fejem mi is legyen ez, gyereknek ugye nem egyszerű a kedvükbe járni, de ugyanakkor étel vásár is lesz… Végül úgy döntöttem pici töltött káposztákat készitek pulyka hússal, jó paradicsomosan, és… Tovább »

Orzo saláta

A sült zöldségek varázslatos izének köszönhetően, egy mennyei salátát varázsolhatunk pillanatok alatt. Hozzávalók: 2 db. különböző szinű paprika (én egy sárgát és egy pirosat használtam), 1 nagyobb lila hagyma, kanálnyi oliva olaj, 6 cseresznye paradicsom kettévágva, vagy 1 db. nagyobb kockákra vágva, orzo tészta,  3 dkg feta sajt, egy kisebb csokor bazsalikom. A paprikákat és… Tovább »

Paradicsomos, csombortos csirkecombok

Hozzávalók: 4-6 db kicsontolt felső csirkecomb, 1o-15 db kisebb újkrumpli, 1 db kápia paprika, 3 kanál paradicsompüré, 3 kanál oliva olaj, 3 cikk fokhagyma, csombort vagy kakukkfű, só, 5 db cseresznye paradicsom.  A kápia paprikát kimagoljuk, feldaraboljuk, a megpucolt fokhagymával, paradicsompürével és oliva olajjal mixerrezük. A kapott pépet sózzuk és ebbe beleforgatjuk a combokat. Egy… Tovább »

Enchiladas, az az töltött palacsinta

Az enchilada mexikói eredetű étel. Töltött kukorica tekercset jelent (tortilla), melyet paradicsomos chillis szósszal öntenek le. A tölteléket lehet variálni. Lehet darált csirke hús, marha hús, zöldség. Nagyon egyszerű elkésziteni, és nagyon laktató.  Hozzávalók: 5o dkg darált pulyka hús, 2 kisebb fej fehér hagyma, 4 cikk fokhagyma, olaj, só, bors, 6 db tortilla lap, 1… Tovább »

Paraszt csorba

És egy másik fűszernövény amit nem lehet itt látni, az a lestyán. Tavaly nyáron nagy gondban voltam, honnan fogom én ezt beszerezni. Hosszú keresés után sem találtam, csak szárított formában a lengyel és román üzletekben. Kaptam otthonról két gyökeret, kiültettem, nem szerették, meghaltak. Én is csak a paraszt csorbához használom, de anélkül nem csorba a… Tovább »

Salsa szósz

A Salsa nem más, mint paradicsom alapú, apróra vágott zöldségekből készült, csipős szósz. Kiváló rágcsálnivaló kukoricás chipssel, vagy salátának fogyasztható húsok vagy különböző mexikói ételek mellé. A salsa eredete visszevezethető az azték, inka és mayás civilizációra, akik állitólag paradicsomot, csipős paprikát és egyéb fűszereket kevertek az ételek izesitésére. A spanyolok honositották meg a paradicsomot Mexikóban… Tovább »

Paradicsom leves

 A paradicsom leves is kedvencként szerepel nálunk. Egyszerűen készitem és mégis nagyon finom. Hozzávalók: 4oo g-os darabos paradicsom konzerv vagy 4-5 db hámozott paradicsom. Ha friss paradicsomból készitem, akkor kicsit megvágom, majd forró vizet öntök rá. Igy hagyom pár percet, majd kiveszem a vizből, és lehántom a héját. 1 db sárgarépa, egy db zeller szár… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!