Mákvirág

Sajtos, zöldfűszeres kenyérke

Hozzávalók: 25 dkg önkelesztő liszt, 1 kiskanálnyi mustárpor, 2 kiskanálnyi apróra vágott zöldfűszer (petrezselyem, bazsalikom, csombort stb.), 11 dkg reszelt sajt,  1/4  olvasztott vaj, 1 tojás, 2/3 csésze viz. Az önkelesztő lisztről annyit, hogy legközelebb száraz élesztőből fogom késziteni, gondolom akkor megnő tisztességesebben. És ebben az esetben a megszokott módon futtassuk fel  az élesztőt és… Tovább »

Cukkinileves

Eljött a cukkini szezon is!!! Be kell vallanom, hogy itt sosem tudom mikor milyen szezon van. Mindig, mindenféle zöldséget lehet vásárolni. Esetleg csak az ára vezet rá arra, hogy most már valóban eljött az ideje annak a bizonyos zöldségnek vagy gyümölcsnek, ilyenkor olcsóbb… És a cukkinin látni hogy zsengés, friss. Eljött az ideje egy finom… Tovább »

Sajtos szendvics

Miután kiköltöztünk kiküldettük otthonról a parabola tányért is, és persze beköttettük az otthoni “dobozt”.  Gyerekeimnek elég nehéz dolguk van, mi startból két nyelűek vagyunk a párommal, és  ugye idegen országban is élünk. Lukas, a fiam, majdnem 5 évesen, nagyon szépen beszél 3 nyelven, Maya meg, aki most tanul beszélni, már tudja kivel hogyan kell szót… Tovább »

Tortellini leves

Mai levesem szintén Kevin Lynch-től származik, sőt a második fogásom is…. A leves nagyon finomra sikerült, másodikról nem fogok beszámolni:)). Persze a levesen is változtattam kicsit, de csak nagyon kicsit… gyerekek miatt nem tettem bele chillit és az oregáno helyett zöldpetrezselymet használtam. Hozzávalók: 1 kanálnyi olaj, 1 apróra vágott hagyma, 3 cikk összetört fokhagyma, 1… Tovább »

Sült karfiolos és gombás carbonara

Felfedeztem egy nagyon jó blogot. Legalábbis nekem nagyon tetszik. Kevin Lynch a szerzője, és imádom, ahogy a zöldségek sütési, főzési módszereit kiaknázza. Példának veszem a karfiolt, ami neki egy személyes kedvence, és remek recepteket készit belőle. Az ő receptje szerint készült  a mai ebédünk (http://www.closetcooking.com/2014/03/roasted-cauliflower-and-mushroom.html) , én személy szerint a tiz ujjamat megnyaltam… És innen… Tovább »

Quinoás frittata vagy minek nevezzelek?

Mi is quinoa röviden? Rendszertanilag nem gabonaféléről van szó, valójában a paraj és a cékla családjába sorolható a növény. Latin neve: Chenopodium quinoa. Egész pontosan a quinoa pszeudocereália, azaz ún. álgabona. Jelentős keményítőtartalmú magját a gabonafélékhez hasonlóan használják fel. Már 8-9 ezer évvel ezelőtt előszeretettel fogyasztotta az ember, az inkák pedig szent ételnek tartották, és… Tovább »

Kagylós bab saláta

Tegnap, amikor a garnélarákot vásároltam, rám kacsintott egy doboz mirelit kék kagyló. Szépen megpucolva, előfőzve. Gondoltam majd csak kitalálok belőle valami érdekességet. Igy született meg egy finom saláta. Hozzávalók: 1  bab konzerv, 15 dkg mirelit kagyló, fél citrom leve, kis csokor petrezselyemzöld, chilli olaj, vagy egy csipős paprika kimagolva és apróra vágva, só. A babot… Tovább »

Krumpli saláta zöldhagymával és savanyú uborkával

Nagyon szeretem a krumpli salátát. Szeretem, mert lehet köretként, salátaként, vacsoraként tálalni. Nyitott vagyok új recepteket kipróbálni. Ez a recept szintén a vintage szakácskönyben találtam. A receptben turbolyát is használtak hozzá, melynek ánizsos ize, megvarázsolja  a salátát. Persze nem találtam…. ettől függetlenül szerintem nagyon finom!   Hozzávalók 6-8 személyre: 1 kg krumpli, só és bors,… Tovább »

Rizsleves

Napokban rizslevest készitettem egy régi recepet alapján, csak  kissé megdobtam a párom kérésére. Húst tettem bele…. Hozzávalók: 2o dkg marhahús, 2 szál murok (sárgarépa), 1 petrezselyemgyökér (fehérrépa), 1 hagyma, fél csészényi rizs, ételizesitő, kiskanálnyi piros paprika, petrezselyemzöld, tejföl. A marhahúst apró kockákra vágtam, megmostam és odatettem főni. A murkot (sárgarépát) és a petrezselyemgyökeret (fehérrépát) megpucoltam,… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!