Sertés rövidkaraj mustáros mártásban
Tegnap a párom megejtette a hétvégi vásárlást, és annyi húsfélét vásárolt, mintha világvége jönne. Darált pulykahúst, rövid karajt, egy nagy csirkét, füstölt sertés karajt. Amióta Angliában élünk, fagyasztott húst szinte soha nem vásároltunk. A bevásárlóközpont 5 percre van és másik irányban szintén 5 percnyire van egy “Halal”. Kicsit eltérek és leirom mit is jelent ez.
A Halal Iszlám jog szerint azt jelenti: megengedett, törvényes. A muszlimok számára tiltott dolgok közé tartozik a sertéshús. Az Iszlám törvényeinek megfelelően az állatot muszlim embernek kell levágnia, úgy, hogy Allah nevét említi fölötte, majd egy éles késsel, az állatnak a lehető legkevesebb fájdalmat okozva, át kell vágni a két nyaki artériát, a légcsövet és a nyelőcsövet, anélkül, hogy a gerincvelőt elszakítanák. Ha lehetséges, az állat levágásakor a Kibla irányába kell fordulni. Ügyelni kell arra, hogy az állat ne szenvedjen a levágása előtt sem (pl. a szállítás során). (Forrás:http://magyariszlam.hu/mikmagya/articles.php?article_id=82)
Szóval friss disznóhúst csakis angol üzletekben lehet vásárolni.
Úgy döntöttem a karajjal kezdem hát a hétvégi menüt. És igy megszületett a mustár mártásos finomság, nem az én találmányom persze. Sok receptet átböngészek általában, aztán átalakitom a mi igényeinkhez, és főleg a gyerekekéhez.
Hozzávalók: sertéskaraj (de lehet csirkemell, pulykamell, szerintem akar kicsontozott combok is), én 8 kisebb szeletet vágtam, megmostam, kipotyoltam, besóztam.
Felhevitettem egy kis olajat, és a hús mindkét oldalát megsütöttem. Egy jénai tálba összekevertem 5 kanál tejfölet, 3 kanál mustárral, szórtam bele kakukkfüvet, kevés ételézesitőt és belehelyeztem az átsült húsit. Lefedtem a jénait és előmelegitett sütőben, 20 percig sütöttem. Úgy tűnt a mártás nem elég sűrű, igy egy kis lisztet kavartam még hozzá.
Tagliatelle tésztával és savanyú uborkával tálaltam.