Salsa szósz

A Salsa nem más, mint paradicsom alapú, apróra vágott zöldségekből készült, csipős szósz. Kiváló rágcsálnivaló kukoricás chipssel, vagy salátának fogyasztható húsok vagy különböző mexikói ételek mellé.

A salsa eredete visszevezethető az azték, inka és mayás civilizációra, akik állitólag paradicsomot, csipős paprikát és egyéb fűszereket kevertek az ételek izesitésére. A spanyolok honositották meg a paradicsomot Mexikóban 1519-1521 között. A spanyolok megtanulták a salsa készitést az azték lordoktól, akik összetörték a paradicsomot a csipőspaprikával és szószként fogyasztották húsok mellé. Ezt a keveréket nevezte el a salsanak Alonso de Molina, spanyol pap 1571-ben salsanak.

Többféle recept létezik.

Én a hagyományosat kedvelem. Mexikó bármely részén minden vendeglőben ezt kinálják a vendégeknek tortillával (kukorica chips).

Hozzávalók: 4 db nagyobb paradicsom, lehámozva és magtalanitva, vagy 1o-15 db koktél paradicsom. 1 db lila hagyma, egy kisebb csokor koriánder, 1 db csipőspaprika (persze izléstől függ), egy fél leve (én sokszor kihagyom, jobban szeretem anélkül).

A zöldségeket apróra vágjuk, és összekeverjük. Sózzuk. Tortilla chipsel tálaljuk vagy salátának húsok mellé.

Nálunk nagyon jól bevált délutáni nasinak, vendégvárónak, főleg nyári estéken jó hideg sör mellé.

Címkék: , ,
Tovább a blogra »