A salsa eredete visszevezethető az azték, inka és mayás civilizációra, akik állitólag paradicsomot, csipős paprikát és egyéb fűszereket kevertek az ételek izesitésére. A spanyolok honositották meg a paradicsomot Mexikóban 1519-1521 között. A spanyolok megtanulták a salsa készitést az azték lordoktól, akik összetörték a paradicsomot a csipőspaprikával és szószként fogyasztották húsok mellé. Ezt a keveréket nevezte el a salsanak Alonso de Molina, spanyol pap 1571-ben salsanak.
Többféle recept létezik.
Én a hagyományosat kedvelem. Mexikó bármely részén minden vendeglőben ezt kinálják a vendégeknek tortillával (kukorica chips).
Hozzávalók: 4 db nagyobb paradicsom, lehámozva és magtalanitva, vagy 1o-15 db koktél paradicsom. 1 db lila hagyma, egy kisebb csokor koriánder, 1 db csipőspaprika (persze izléstől függ), egy fél leve (én sokszor kihagyom, jobban szeretem anélkül).
A zöldségeket apróra vágjuk, és összekeverjük. Sózzuk. Tortilla chipsel tálaljuk vagy salátának húsok mellé.
Nálunk nagyon jól bevált délutáni nasinak, vendégvárónak, főleg nyári estéken jó hideg sör mellé.