Szilvás gombóc

Nagyon egyszerűen készitem. Nem kell hozzá nagy tudomány, idegenkedtem tőle sokáig, aztán most örvendek, ha kérik.

Hozzávalók: 3 nagyobb krumpli, egy kanál disznózsir, liszt, só, szilva.

A krumplikat héjában megfőzöm. Meghámozom őket, majd egy villával csomómentesre töröm. Ez nagyon fontos. Egy kanál disznózsirt teszek hozzá, csipetnyi sót és annyi liszet, amennyit felvesz. A kapott tésztát lisztezett felületen kinyújtom, kockákat vágok. Minden kocka közepébe egy fél, vagy egy negyed szilvát teszek (függ a szilva nagyságától), gombócokat formálok belőlük, majd lobogó vizben megfőzöm.

Mig főnek a gombócok, elkészitem a prézlit. Egy serpenyőben felolvasztok egy evőkanál zsirt, hozzáadok 3 kanál cukrot és 3 kanál prézlit. Folyton kavargatom, mig a cukor nem karamelizálódik, nem lesz szép barna.

Egy tálba öntöm és erre teszem a megfőtt gombócokat.

Kiváló ebéd, desszert, vacsora!!!!

Címkék: ,
Tovább a blogra »