Csirke paprikás
Szerintem ritka az az ember aki nem szereti vagy nem ismeri a csirke paprikást. Hagyományos magyar étel, mintegy 2oo éves múltra tekint vissza.
József nádor udvari szakácsa
Czifray Istán művében a “Magyar nemzeti szakácskönyv”-ben, amely a „magyar gazdaasszonyok számára”
1830-ban íródott, olvashatjuk először a paprikás csirke receptjét, amely addigra a teljesen átformálódó magyar konyha egyik legnépszerűbb ételévé vált:
„Paprikás Tsirke (Tsibe, Pisellye). Végy két vagy több tsirkét, s vagdald darabokra. Izzasz rézlábasban egy darab vajat, vagy zsírt, vess bele paprikát, szegfűborsot, vöröshagymát, s fojtsd sárgásra – osztán az összevagdalt tsirkét vessd közibe, s ismét addig fojtsd, míg meg nem puhul, – hintsd be egy kalán liszttel, önts reá egy kevés hús-lévet, adj hozzá gondolatod szerint téjfelt, hogy a’ mártása sűrű legyen – paprikázd meg ‘s add fel.” (http://hu.wikipedia.org/wiki/Paprik%C3%A1s_csirke).
És ime én igy készitem:
Hozzávalók: 6 kisebb felső vagy alsó csirkecomb, egy nagyobb fehér hagyma, piros paprika, só, olaj, tejföl, liszt, petrezselyemzöld.
A combokat jól megmosom, a hagymát megpucolom és apróra vágom. Egy lábosban megdinsztelem a hagymát. A hagymához mindig teszek egy csipetnyi sót, igy kijön a leve, és nem ég meg. Mikor már majdnem üveges, hozzáteszem a pirospaprikát, pár percig még igy dinsztelem, folytonos kavargatás mellett. Beleteszem a csirkecombokat, felöntöm annyi vizzel, hogy jól ellepje.
A csirke hamar megfő. Ha a combok nagyok, bevágom kissé a csont mellett. Mikor a hús már omlós, hozzácsorgatom a tejfölös lisztet, amit csomómentesre előzőleg kikavarok (kb.5 kanál tejfölt kavarok össze 1 kanál liszttel).
Hagyom összefőni, mig a mártás megvastagszik. Apróra vágott petrezselyemzöldet szórok rá.
Ma vajgaluskával ( Felverünk egy tojást egy csipet sóval, hozzáadunk egy kiskanálnyi vajat, es annyi lisztet kavarunk hozzá, amennyit felvesz. A massza ne legyen kemény, inkább ruganyos. Kiskanállal forró vizbe szaggatjuk. 5-8 perc alatt megfő) és káposzta salátával tálaltam.