Jalapeno szósz
A jalapeno az egyik legismertebb és leghiresebb csipős paprika. Nevét a mexikói Xalapa városából kapta, ahol hagyományosan termesztik.
A jalapeño csípőssége 2500 és 10 000 között mozog; ezzel a csípős vagy nagyon csípős fajták között foglal helyet. A zöld paprikát csipősebbnek tekintik mint a pirosat. A pirosat a termelők vagy a földeken hagyják, vagy chipotlet azaz füstön szárított jalapeño paprikát készítenek belőle. (http://hu.wikipedia.org/wiki/Jalape%C3%B1o).
Ezt a fajta paprikát szószokhoz, húsokhoz használjuk leginkább.
A következő szósz receptet nemrég láttam, nagyon jól hangzott, és valóban nagyon finom is.
Hozzávalók: 12 db jalapeno chilli paprika, 1 csésze ecet, 1 kiskanálnyi cukor, 2 kiskanálnyi só, 2 db murok és 1 fehér hagyma apróra vágva, 1 csésze viz, 6 db fokhagyma, melyeket megnyomkodunk, és a héjában megsütünk, majd meghámozzuk.
Az összes hozzávalót összeturmixoljuk.
Én üvegben tárolom a hűtőben. Kiváló ételek izesitésére, hús pácnak, vagy akár salátákba is.