Ceviche

 

 Végre a párom szabad volt hétvégén. Ilyen ünnep csak egyszer van egy hónapban, és ezt ki is kell használni!

Tegnap 17 fok nálunk, és miután meglátogattuk a virág piacot régi barátainkkal, akikkel együtt hajóztunk is hajdanán, hazajöttük főzöcskézni, grillezni, miccset (hagyományos román étel, grillen készül) enni.

Barátnőm előre elkészitette a cechive-t, hogy hazaérve legyen mit rágni mig az ebéd elkészül. Nagyon finom volt.

Na de mi is a ceviche?

A ceviche eredete tisztázatlan: egyes források Közép- illetve Dél-Amerika vízparti vidékeire, mások Polinézia szigeteire tájolják a fogás megalkotását.  Tény, hogy azokat a fogásokat melyek nyers tengeri termékekből – halakból, rákokból, kagylókból – készülnek, és melyeket citrommal vagy limemmal, illetve ananásszal pácolt zöldségekkel készitenek, ceviche-nek neveznek.

Egy szó mint száz, nagyon finom és üditő hatású. Lehet késziteni előételnek vagy nasinak.

 Hozzávalók: 1 avokádo, 1 csipős paprika, 3-4 db. paradicsom, egy zöld citrom leve, 1 uborka, 2-3 szál zöldhagyma, 1oo dkg lazac, 1oo dkg garnélarák, egy kisebb füstölt hal, só, bors, egy kisebb csokor koriánder vagy petrezselyemzöld. Nem kötelező ilyen sokféle tengeri herkentyűt beletenni. Lehet csak egy a sok közül, de tanácsolnám a füstöltet mindenképp.

 Most már csak annyi teendőnk maradt, hogy mindent apróra vágjuk, sózzunk, borsozzunk és rácsorgassuk a citrom levét.

Bevallom, hogy én nem szeretem a garnélarákot, de tegnap megettem. Olyan jól elrejtette a salátában, hogy nem lehetett látni sem, és ilyen mennyiségben nem dominált az ize.

Libán kenyérrel, pitával, kukorica chipssel nagyon finom!!!

Címkék: , , , , ,
Tovább a blogra »