Töltött mángold

Péntekenként a párom iskolába jár, bútor restaurálást tanul. Igy én viszem a fiamat suliba, aztán meg elméletileg a monoton hétköznapomat kellene folytatnom… Pár hete úgy döntöttem, megváltoztatom én ezt, és a majdnem két éves kislányommal felfedező utakra indulok.

A múlt pénteken visszamentem egy olyan helyre, ahol tudtam feltöltödöm. Vintage vásárban voltunk ott nemrég, innen ismertem. South Woodford. Tőlünk 3 metró megállónyira van, 17 buszra. Persze a buszt választottam. Szerencsére Maya egy türelmes angyal, és ha mutogatok neki és beszélgetek, elmehetünk ketten a világ végéig is.

South Woodford, London egy másik kisvároskája. Mintha nem is London lenne. Macskaköves útszakaszok, kis üzletek, egy pakisztáni zöldségárus sincs az út szélén, elegáns emberek, cukrászdák, olasz, mexikói éttermek, sikátorban régiség árus, érdekes fodrász üzletek, muffin bolt, cukorka üzlet. És nyugalom. Csak angol beszéd. Nagy fák.

Mintha otthon lennék. Imádok céltalanul sétálni fel alá domboldalon. Régi kanalakat szereztem be innen, tányért, csipke teritőt, régi porcelán levesestálat.

Most nem sikerült semmi ilyesmit beszereznem, viszont találtam egy turkálóban egy Jamie Oliver szakácskönyvet. Egy zöldségesnél meg karalábét, igazi illatos kerti epret, kerti spárgát és mángoldot.

Be kell vallanom, soha sem hallottam a mángoldról, mig egy barátnőm át nem küldütt egy cikket róla, valamikor januárban. Azóta is még figyelmesebben nézegetem a zöldséges standokat, de eredménytelenül.

Nagyon kiváncsi lettem mi lehet az a levél, ami három zöldség tulajdonságait tartalmazza, spenót, rebarbara, spárga… (http://www.mindmegette.hu/mangold-harom-zoldseg-egyben-46608).

Tetszett nekem a töltött mángold ötlete. Szeretem a töltött fejes salátát, a töltött paprikát, ez meg kiváncsivá tett.

Ahogy én készitettem egyszerű, és szerintem nagyszerű.

Hozzávalók: mángold levelek, én összesen 6 db-ot töltöttem. Darált hús, 1 tojás, egy maréknyi rizs, só, bors, 1oo ml tejszin, egy kanálnyi liszt.

A leveleket jól megmostam és hagytam lecsöpögni. A darált húst (akarattal nem irtam mennyiséget, attól függ ki hány levelet tölt) összekevertem a tojással, a rizzsel és megfűszereztem. A leveleket megtöltöttem és feltekertem, pont mint  a töltött káposztát, csak óvatosan, mert a levelek könnyen törnek.

Egy fazék aljára felvágtam a megmaradt levelet, kb. 4 darabom maradott meg. Ráhelyeztem a töltelékeket, és vizet töltöttem rá, éppen hogy ellepje. A levelek nagyon hamar főnek. Mikor a viz kb felére apadott, kiszedegettem az apróra vágott leveleket, és a megmaradott vizzel együtt összeturmixoltam a kanálnyi liszttel együtt. Visszatöltöttem a töltelékekre és forraltam egy keveset, épp hogy a mártás besűrűsödjön.

Szerintem nagyon finom lett! A fiam túl zöldnek találta:))

Címkék: , ,
Tovább a blogra »