Nagyon rég találtam ezt a receptet a Mindmegettén, azóta is ezt készitem. A legfinomabb lángos amit valaha is ettem. Szeretem mert sok benne a tej és tejföl, igy bár bő olajban sül, miután jól leitatom, bátran adom a gyereknek sok sajttal.
Hozzávalók: 3 dkg élesztő, fél l tej, 1 kg liszt, 2 dl tejföl, 1 evőkanál só.
Persze ez nagyon nagy adag. Én fél adagot szoktam késziteni. Ha meg mégis begyúrom az egészet, akkor ami marad, olajos zacskóba tárolom a hűtőben. Pár napot eláll.
Az élesztőt langyos tejben megfuttatom. Én mindig teszek hozzá egy csipetnyi sót és cukrot, lisztet kavarok bele, mig nem túl kemény, de rugalmas, csomómentes masszát nem kapok. Melegebb helyre teszem, amikor kezd nőni, hólyagozni, hozzákeverem a liszthez, megmaradt tejhez, tejfölhöz, és sózom. A tésztát jól összegyúrom, letakarom és pihentetem kb. 3o percet.
Kis gombócokat szaggatok ki belőle és kinyújtom. Bő forró olajban megsütöm.
Sajtot reszelek rá, tejföllel tálalom vagy fokhagymás tejfölös öntetet készitek mellé.
Egy gazdag leves után helyettesithet egy második fogást, kiváló vacsora, vagy akár vendégváró egy pohár hideg sör mellé….