Babos egytálétel

Holnap nemzetközi világnapot ünnepelnek az angliai iskolákban. Erre az alkalomra felkérték a szülőket is a fiam sulijából nemzeti étel és ital adományra.

Kicsit törtem a fejem mi is legyen ez, gyereknek ugye nem egyszerű a kedvükbe járni, de ugyanakkor étel vásár is lesz… Végül úgy döntöttem pici töltött káposztákat készitek pulyka hússal, jó paradicsomosan, és egy klasszikus román bab egytálételt, melynek szerintem sikere lesz. Az angolok gyakrabban fogyasszák a babot mint mi. Köztudott, hogy náluk ez egy klasszikus  reggeli fogás is.

Hozzávalók: 1/2 kg száraz bab, 1 fej hagyma, 2o dkg kaizer, 1/2 l paradicsomlé, pár babérlevél, só, olaj.

A babot előző nap mindig beáztatom. Ma reggel bő 3 órát főztem, addig ameddig megpuhult, majd leszűrtem.  Ha esteleg a viz lefő, és pótolni kell, csakis nagyon fontos forró vizzel szabad.

A hagymát megpucoltam, apró kockákra vágtam, kevés olajban megdinszteltem. Hozzátettem a babot, a paradicsomlevet, a babérlevelet és a kockára vágott kaizert. Sóztam. Hagytam hogy kissé rotyogjon össze, tudjam eldönteni, elég fűszeres-e, nem túl savanykás (az enyém ma kivételesen az volt, igy kis cukorral édesitettem).

Ezek után áttettem egy hőálló edénybe, és előmelegitett sütőben kb. 3o percet hagytam.

Nagyon finom ecetes uborkával, de főként savanyú káposztával.

Címkék: , ,
Tovább a blogra »