Quinoás frittata vagy minek nevezzelek?

Mi is quinoa röviden?

Rendszertanilag nem gabonaféléről van szó, valójában a paraj és a cékla családjába sorolható a növény. Latin neve: Chenopodium quinoa. Egész pontosan a quinoa pszeudocereália, azaz ún. álgabona. Jelentős keményítőtartalmú magját a gabonafélékhez hasonlóan használják fel.

Már 8-9 ezer évvel ezelőtt előszeretettel fogyasztotta az ember, az inkák pedig szent ételnek tartották, és a „Gabona anyja” néven emlegették.

A quinoa az egyik legtöbb ásványi anyagot és tápanyagot tartalmazó, legtáplálóbb gabona, nem hiába tartották az inkák a „Magok Anyjának”. Rengeteg fontos vitamint tartalmaz: B-vitaminokat (B1, B2, B3), C-, E-vitamint és ß–karotint. (Ez utóbbi három fontos antioxidáns, tehát jelentősen hozzájárul a káros szabad gyökök hatástalanításához, ezért sportolók számára különösen ajánlható, valamint a daganatmegelőző étrendnek is hasznos összetevője is lehet.) Az ásványi anyagok közül különösen gazdag magnéziumban, kalciumban, vasban, káliumban, illetve foszforban és cinket is tartalmaz. Ezzel a magas ásványi anyag tartalmával jó pár gabonafélét túlszárnyal (búza, árpa, zab, rizs).

Lassan lebomló szénhidrátforrás, sok rosttal. Cukorbetegek, székrekedéssel küzdők, fogyókúrázók, kismamák, idősek számára is javasolható. Méregtelenítő kúrák nagyszerű alkotóeleme lehet, ha belevágsz a májméregtelenítő kúrába ne felejts el beszerezni egy adagot.Minden esszenciális aminosavat tartalmaz. Igen figyelemreméltó a lizin, cisztin és metionin tartalma. Fehérjetartalma 13,3-15,2%. Összehasonlításul a rizs fehérjetartalma 7,4 %, a búzáé pedig 11,7 %. Vegetáriánusoknak, vegánoknak különösen ajánlott, bátran helyettesíthetőek vele az állati fehérjék.

Gluténmentes, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják.

Lúgosító hatással is bír, e tekintetben a vadrizshez, az amaránthoz és a csíráztatott magvakhoz hasonló.

Zsírtartalma a gabonaféléknél nagyobb, főként telítetlen zsírsavakból tevődik össze. (http://antalvali.com/quinoa_az_inkak_szent_gabonaja_a_magok_anyja).

Amiatt osztottam ezt meg, hogy hátha többen is kedvet kapnak ennek a csodás quinoának a fogyasztására.

Be kell vallanom, már nagyon rég, hónapokkal ezelőtt megvásároltam egy zacskóval. Aztán tartogattam… keresgéltem néha egy szimpatikusabb receptet, aztán sosem tetsztett.

A tegnap ismét eszembe jutott, és gondoltam, próbálok belőle cukkinis fasirtot késziteni, aztán utolsó percben mégis meggondoltam magam, és sütőbe dugtam. Nem bántam meg…

Hozzávalók: egy csésze quinoa, 1 db húsleves kocka vagy vegeta, 2 közepes cukkini, meghámozva, lereszelve. 3 db. tojás, kisebb csokor petrezselyemzöld apróra vágva.

A quinoát két csészényi vizben puhára főztem a leveskockával izesitve. A lereszelt cukkinit enyhén sóztam, majd mikor a quinoa is megfőtt, kiszoritottam a levét. A hozzávalókat összekevertem, és egy jénai tálban, előmelegitett sütőbe tettem. Kb. 25 percet sütöttem, mig szépen összeállt.

Fantasztikus ize van!!! Érdemes kipróbálni!!!

Én ma köretként tálaltam, de szerintem simán lehet vacsora is…

Legközelebb desszert variáns találok ki….

Címkék: , , ,
Tovább a blogra »