Zsidócseresznyével először középiskolás koromban találkoztam, a kolozsvári hires Házsongárdi temetőben. Nagy előszeretettel látogattuk ezt a temetőt, gyönyörű kápolnái miatt, és persze a sok hiresség sirjának látványa nagyon vonzónak tűnt. Érdekes módon más temetőbe sosem tenném be a lábam egyedül… Innen mindig vittünk ősszel zsidócseresznyét a sivár kollégista szobánk diszitésére….
Sosem fordul meg az eszemben, hogy ez ehető is, mindaddig ameddig nem olvasgattam recepteket tomatillo-val, és nem láttam a képeket a receptek mellett. Még ekkor is, csak azt hittem vagy tévedés, vagy azért fényképezték, mert mutatós. Pár nappal ezelőtt egy nemzetközi zöldségesnél láttam, 3 dobozt 1 fontért. Na, gondoltam, egyet megveszek, kiváncsiságból…
A zsidócseresznye, földicseresznye vagy hólyagcseresznye több fajtáját melegebb, mediterrán tájakon gyümölcsként termesztik, mérsékelt éghajlatokon pedig disznövényként. A lampionvirág, a nemzetség mintegy 3o faja közül egy, a Kárpát-medencében is megél, de ennek termése mérgező. Nyersen fogyasztható, de kiadós salátát, lekvárt, kompotót is készitenek belőle. Az egész gyümölcs ehető. (forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6ldicseresznye).
Remélem én nem pont az vásároltam amit a Kárpát-medencében termeszetnek:))).
Mivel nem voltam biztos magamban, nem sokat filozófáltam az elkészitésén, igy csak simán beleforgattam olvasztott csokiba.
Finom, savanykás ize van. Nagyon jól mutat. Szerintem simán megállná a helyét egy partyn is…. Legközelebb egy salátával próbálkozom….