Sajtos szendvics

Miután kiköltöztünk kiküldettük otthonról a parabola tányért is, és persze beköttettük az otthoni “dobozt”.  Gyerekeimnek elég nehéz dolguk van, mi startból két nyelűek vagyunk a párommal, és  ugye idegen országban is élünk.

Lukas, a fiam, majdnem 5 évesen, nagyon szépen beszél 3 nyelven, Maya meg, aki most tanul beszélni, már tudja kivel hogyan kell szót érteni. Nehéz egyensúlyban tartani a helyzetet. Van az anyanyelv, az “apanyelv” és ugye az angol. Mesét csakis a mi nyelvünkön olvasunk, angolul csak házifeladatot oldunk, tv-t meg vegyesen nézünk…

Nekem naponta annyi időm, illetve türelmem van dobozt nézni vagy inkább hallgatni, mig reggel megiszom a kávémat, és közben reggelit készitek a gyerekeknek. Ilyenkor RTL Klubot nézek, inkább megszokásból. És elcsipem Mautner Zsófit. Persze nem mindig tudok odafigyelni mit is készit, mert a reggeli ricsaj hangosabb!

Valamelyik nap egy szendvicset csiptem el, tetszett, elkészitettem  és persze most hogy utánanéztem, nem mindent hallottam belőle. Kimaradt a gomba, amit nem különösen bánok, hiszen egyedül én szeretem!

A párizsi brasserie-k étlapjának nélkülözhetetlen eleme, a Gruyére-sajtos, sonkás melegszendvics, amelyet croque-monsieur néven először 1910-ben kínáltak a kávéházak. (http://chiliesvanilia.blogspot.co.uk/2007/06/hlgyeim-s-uraim-sajtos-szendvics.html)

Hozzávalók (4 adag): 8 szelet kenyér, vastagra vágva, 4 szelet sonka

12 dkg reszelt Gruyére sajt (vagy más kemény, markáns ízű)

A besamelmártáshoz: 1 ek. vaj, 1 púpozott ek. liszt, 1 dl tej felmelegitve, csipetnyi frissen reszelt szerecsendió, só, bors, 15 dkg gomba, petrezselyemzöld.
Először elkészitettem a besamelmártást. Megolvasztottam a vajat, hozzátettem a lisztet, habverővel folyton kavargattam, hogy ne csomósodjon, illetve nem barnuljon meg, majd hozzáöntöttem a meleg tejet, és addig kavargattam mig besűrűsött. Izesitettem a szerecsendióval, sóval, borssal.
A kenyereket vastagabb szeletekre vágtam. Négy szeletet megkentem a mártással, mindegyikre egy-egy szelet sonkát helyeztem, és megszórtam reszelt sajjtal. Ráhelyeztem az “üres” kenyér szeleteket. Ezeknek a tetejét megkentem besamellel, szórtam sajttal, és az előmelegitett sütőbe toltam.  Addig hagytam mig  a sajt szépen meg nem olvadt. Maximum 1o perc.
És persze amit nem csiptem el reggel, az-az lett volna, hogy a gombát szeletekre kellett volna vágnom, és vajon meg kellett volna piritanom, izesitenem sóval és borssal. Ez jött volna a sonka szeletekre….
Enélkül is nagyon finom lett, tehát jó tudni, aki nem gomba kedvelő, attól még elkészitheti:)).
Címkék: , ,
Tovább a blogra »