Krumplis falatkák füstölt lazaccal

Ma Advent első vasárnapját ünnepeltük, gondoltam megadom neki a módját… Mivel ritkán van időm előételt is késziteni, a mai francia saláta mellé, melyet majdnem mindig elkészitek, ha húslevest főzök, gondoltam megbolonditom az ünnepi asztalt egy kis lazacos finomsággal.

Hozzávalók: 25 dkg krumpli, 5o ml tej, 6 dkg liszt, 2 tojás, 5o ml tejföl, 1 kiskanálnyi tormakrém, 2o dkg szeletelt füstölt lazac, citrom, só és bors.

A krémhez: 2oo ml tejföl (szerencsésebb esetben creme fraiche), 3 kiskanálnyi apritott kapor, 1 kiskanályni citromlé.

A krumplikat meghámoztam, kockára vágtam és sós vizben megfőztem. Leszűrtem és ősszetörtem, hozzáadtam az 5o ml tejet. Hagytam hűlni.

Amikor kihűlt, hozzátettem a lisztet, a tojások sárgáját, a tejfölet és tormakrémet. A tojások fehérjét habbá vertem és finoman  beleforgattam a masszába, sóztam, borsoztam.

Egy serpenyőbe kevés olajat hevitettem, és egy evőkanál segitségével szaggatni kezdtem. Kissé lapitgattam és barnára piritottam mindkét felüket.

A krémhez összekavartam a hozzávalókat, és rákanalaztam a krumpli lapotyákra. Egy-egy kisebb szelet lazacot helyeztem rájuk, és vágott citrommal tálaltam…

Címkék: , ,
Tovább a blogra »